spatie.info

k a t r i e n   o o s t e r l i n c k


00


creates collective performances with guided physical experiences on lifesize gameboards

micro/macro
2019 en 2020

2020

2019

In een reeks van vijf workshops werkt Katrien Oosterlinck met een groep negen-jarigen aan een zelf regulerende, sociale choreografie. Het creëren van gemeenschappelijke aandacht, in contact met elkaar, staat centraal. De kinderen ontmoeten elkaar in een spelstructuur met bewegingsregels. Ze vormen kettingen met hun lichamen, ontwikkelen een eigen gebarentaal, geven geluiden door en bewegen samen door de ruimte als een troepje vogels. Ze bouwen collectieve composities: op grote schaal met hun lichamen in de ruimte en daarnaast ook op kleine schaal met marmeren stenen. Het format geeft ruimte aan non-verbale interacties.

Videaste Alda Snopek maakt beelden van het gebeuren, selecteert en verwerkt ze tot een autonome video installatie. Alda en Katrien ontmoeten elkaar rond de vraag hoe de participatieve praktijk in bewegend beeld over te brengen. Ze werkten eerder samen voor de captatie van Imagine Moving Rocks.

Dit project is onderdeel van De Kunstbrug, een samenwerking van Museum M en Mater Dei. Lees hier over het proces met interviews met de kinderen!

“Ik durf nu dingen in mijn eigen taal te zeggen. Voor mij was het de eerste keer, daar bij K. (begeleider), dat ik dat deed… Ik durfde niet in mijn eigen taal dingen aan iemand anders te zeggen over mijn land, Ethiopië. Aan mijn vrienden heb ik nu wel dingen verteld.” (leerling tweede graad)

In samenwerking met M museum en Mater Dei - Leuven
Getoond in wpZimmer op Dag van de Dans 2019